Vad är edging? Allt om att skjuta upp orgasmen för ökad njutning


Edging är en sexuell teknik som innebär att man stimuleras för att komma så nära orgasm som möjligt, men sedan avbryter stimulansen innan man kommer, för att förlänga upphetsningsfasen.

Syftet med edging är att förlänga sexakten, uppnå en mer intensiv orgasm och öka kontrollen över den egna njutningen. Det kan utföras såväl ensam, som med en partner.

Genom att praktisera edging genom onani, kan man också få en bättre förståelse för sin kropp och vad den gillar. Tekniken ger ökad kontroll över den egna njutningen och minskar distraktioner. Många menar att det är meditativt och kan liknas vid en form av mindfulness.

I den här artikeln går vi igenom mer detaljer kring edging, dess fördelar, samt olika tekniker som kan användas för att träna upp din egen förmåga att fördröja orgasmer!

Kvinna njuter och griper tag i lakan i sängen

Fördelar med edging

Edging har flera fördelar. Bland annat kan det hjälpa personer att nå orgasm lättare, genom att de lär känna sin kropp bättre. Flera studier har visat att kvinnor som onanerar oftare, har lättare att nå orgasm. Edging är ett verktyg som ger möjlighet att utforska kroppen, för att lättare hitta de sätt ger mest njutning.

Edging kan också intensifiera orgasmerna och ge längre sexuell njutning. 66% av de kvinnor som aktivt medgett att de utövar edging, upplever längre och mer intensiva orgasmer visar en studie. Förutom att öka den sexuella njutningen, kan edging också utöka sexuell uthållighet.

Detta gäller särskilt för män där edging visat sig kunna skapa en mer synkroniserad sexuell relation mellan två partners, där mannen lär sig vänta in partnerns orgasm.

Slutligen kan edging även öka självmedvetenheten. Genom att lära sig att vara mer medveten om sin kropp och sina behov, får man också en bättre möjlighet att guida sin partner till de sätt som skapar mest njutning.

10 sätt att träna edging

Det går att lära sig edging, samt förbättra sin förmåga att fördröja orgasmen, genom att öva. Här är några vanliga metoder för att bli bättre på edging!

1. Start & stopp-tekniken

En vanlig teknik är start-och-stopp-metoden, där man helt enkelt slutar att stimulera när man är nära orgasm, och börjar om igen efter några sekunder.

Detta upprepas flera gånger för att förlänga upphetsningsfasen och för att uppnå en intensivare orgasm.

2. Klämtekniken

För män som har lätt att få utlösning, kan man även använda klämtekniken tillsammans med start-och-stopp-metoden.

Detta innebär att man avbryter stimuleringen och därefter klämmer åt toppen av penis i cirka 30 sekunder, för att sedan återuppta stimuleringen. Det kan krävas lite övning att klara av att stoppa stimuleringen så länge.

3. Ballongtekniken

Ballongtekniken innebär bäckenbottenövningar (kegelövningar), som är utformade för att stärka bäckenbottenmusklerna. När man är nära orgasm, avbryter man stimulans och utför knipövningar tills lusten att få en orgasm avtar.

Detta fungerar för både män och kvinnor. För män kan erektionen bli både större och mindre när du använder denna teknik.

4. Vibratormetoden

För kvinnor, föreslår vissa sexologer att man kan använda en vibrator eller satisfyer med kraftfull direkt klitorisstimulering och en smidig av/på-knapp.

Förmågan att snabbt stänga av leksaken precis innan du får en orgasm är nyckeln, när du utövar edging.

5. Övergångstekniken

Precis innan man når orgasm, kan man sluta stimuleringen och övergå till en mjukare form av beröring någon annanstans på kroppen.

Om man är med en partner kan de sluta stimulera klitoris och istället börja smeka brösten eller låta sina fingrar röra sig längs låren. Denna teknik kan hjälpa till att förlänga upphetsningsfasen och ge mer intensiva orgasmer när det väl är dags.

6. Tantriska metoden

Edging är vanligt inom tantrasex och handlar om att vara medveten om rörelsen av energi mellan båda partners kroppar, för att förstärka den sexuella upplevelsen.

För att prova tantrisk edging, försök att långsamt andas in när du är nära att nå orgasm. Föreställ dig hur orgasm-energin långsamt rör sig uppåt mot ditt huvud. Detta kan hjälpa dig att uppleva en helkroppsorgasm.

Detta kräver ofta en hel del träning och görs bäst med en partner som du är väldigt trygg med, då du måste kunna slappna av och ägna hela din koncentration åt själva orgasmen.

7. Jordningstekniken

Ett bra tillfälle att öva på edging, är under tantrisk yonimassage eller tantrisk lingammassage. Dessa massageformer innefattar avsiktlig stimulans både fysiskt och energimässigt.

När din partner är nära orgasm, avbryt den intima massagen och placera handen på hjärtat för att känna kontakt med din partner och dess hjärtslag. Detta ger även något att fokusera på, medan ni avvaktar inför nästa uppbyggnadsfas mot orgasm.

8. Edging och mindfulness

Att fokusera intensivt på varje känsla som uppstår, medan du tränar på edging, kan hjälpa dig att sakta ner när du känner att du närmar dig klimax.

Genom att vara medveten och närvarande under edging, kan hela upplevelsen överlag, förbättras avsevärt.

9. Edging i BDSM-världen

I BDSM-världen kan edging ges som en uppgift till en undergiven som ett dominansmedel. Att begränsa och kontrollera någons orgasmer, kan vara en del av BDSM.

Om du tidigare har haft erfarenhet av BDSM, är det ofta lätt att börja prova på att inkorporera edging i lekarna.

10. Öva med onani

Att onanera på egen hand kan ge utrymmet som krävs för att lära sig, och bemästra, tekniken innan man börjar testa ihop med en partner.

Det är viktigt att utforska sin egen kropp och se hur den reagerar på olika tekniker. Att öva på edging i cirka 5-10 minuter åt gången kan räcka i början, för att sedan utöka tiden och förlänga orgasmerna allt mer.

Här länge ska edging pågå?

När det gäller att avgöra hur länge edging bör pågå, är det högst individuellt. Det kan även variera från gång till gång för en och samma person.

Det finns i grund och botten inget rätt svar kring hur länge du ska ägna åt edging, innan du låter orgasmen ske. Allt handlar om balans och kontroll – att veta när man ska sluta och när man ska fortsätta. Om du utför edging ensam är det helt upp till dig att bestämma när du vill avsluta.

När du utför edging med en partner är beslutet mer komplicerat och handlar mycket om att vara uppmärksam.

Om du testar edging med din partner, var uppmärksam på din partners kroppsspråk och verbala kommunikation. Om du kan ha en känsla för vilken nivå av upphetsning din partner befinner sig på, vet du bättre när du ska lugna ned tempot igen.

Att hålla på alldeles för länge, trots att din partner är redo att slutföra, kan leda till frustration. Precis som allt annat vad gäller sex, är kommunikation viktigt även inom edging.

Värt att nämna är också att tiden ni har på er, spelar stor roll. Har ni en helt ledig söndag, utan övriga förpliktelser, är det lättare att våga dra ut på edging-lekarna längre. Under mer tidsbegränsade situationer blir det lätt en press att få det avklarat förr eller senare

Förlorade orgasmer

Efter edging kan vissa personer uppleva uteblivna orgasmer eller halvfärdiga orgasmer, där orgasmen känns mindre kraftfull än vanligt, eller som att du på något sätt missat chansen att komma. Detta kan bero på att edging kräver stor grad av kroppskontroll för att kunna njuta av det till fullo.

Att sluta för tidigt under själva uppbyggnaden, eller att inte bygga upp intensiteten tillräckligt efter att ha stannat, kan fördröja orgasmen för länge. Detta kan leda till halvdana orgasmer som kan kännas otillfredställande och nästan frustrerande.

Om du upplever detta ofta i början, kan det hjälpa att vänta lite längre innan du stoppar stimuleringen. Men om du väntar för länge är det möjligt att du kan missa orgasmerna helt.

Det är i slutändan genom övning och erfarenhet som du kommer kunna bilda dig en uppfattning om när du ska stanna upp, och hur länge du kan göra det, utan att förlora din orgasm.

Bli inte avskräckt om edging inte fungerar perfekt i början. Rätt utfört så kommer du garanterat att kunna uppleva både starkare och orgasmer, och en njutning som varar betydligt längre än det sex du haft innan.

Finns det några risker med edging?

Det finns inga bevisade risker eller hälsofaror med edging. Tvärtom kan det vara ett utmärkt sätt att utforska och förhöja sin egen njutning.

Sammanfattningsvis är edging en teknik där man närmar sig orgasmens klimax, och sedan avbryter stimulansen för att förlänga upphetsningsfasen. På så sätt kan man hålla på längre i sängen helt enkelt, antingen själv eller med partner.

Det finns många tekniker för att öva på edging, både ensam och med partner.

När man utför edging med en partner är det viktigt att kommunicera och vara uppmärksam på varandras kroppsspråk och verbala kommunikation för att undvika frustration.

Träning är viktigt för att få ut det mesta av edging och orgasmfördröjande tekniker.

Alexandra Gustafsson

Jag är en av grundarna till Njutningsguiden.se och jag drivs av min omättbara hunger efter nya erfarenheter. Konstant nyfiken och lever efter mottot att livet är till för att njutas av.

Senaste inlägg