Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Att kondomen är det enda preventivmedel som både skyddar mot graviditeter och könssjukdomar visste du säkert redan. Men vet du hur de första kondomerna tillverkades eller att det finns kondomer för kvinnor?
Har du tänkt på vart ordet kommer ifrån och visste du att det varit förbjudet i Sverige att upplysa om preventivmedel? Här kommer 18 fakta om kondomer du kanske inte visste, eller bara aldrig har tänkt på!

Innehåll
1. 12 000 år före vår tideräkning?

I en grottmålning i Aquitaine finns en man avbildad som har ett hölster på sitt könsorgan. Det kan vara det tidigaste dokumenterade preventivmedlet, men alla arkeologer är inte överens om att så är fallet. Bilden kan tolkas på olika sätt, så det är inte säkert att det är den äldsta avbildade kondomen – men det kan vara så.
2. Skydd mot skorpioner
Mindre osäkra källor finns bevarade sen 3000-talet före vår tideräkning, och det handlar då om skriftliga källor som berättar om hur getblåsor användes som kondomer. Anledningen var inte att någon ville skydda sig från oönskade graviditeter. Istället berättas det att kung Minos hade sperma som var fylld av skorpioner och ormar, och det var inte förrän skydd började användas som det blev fart på samlivet.
På ett liknande sätt skyddade man sig mot ett lite mer verkligt problem i Egypten på 1000-talet före vår tideräkning. Där hade de problem med plattmask , vars larver kunde ta sig in i människor och förstöra deras inre organ. De trodde (felaktigt) att det var en sexuellt överförbar sjukdom och använde ett tunt skydd av lin, ungefär som en kondom.
3. Djurhudar och tarmar
På 50-talet före vår tideräkning börjar det dyka upp något som liknar dagens kondomer, och också hur vi använder dem idag. Då var det romarna som använde kondomerna, för att skydda sig mot att få sjukdomar när de hade orgier.
Kondomerna gjordes av tarmar från getter och får, och det finns spekulationer som säger att även hud från döda krigare kunde användas. Det är oklart om det är sant, men att tarmar användes råder det inga tvivel om.
Att använda tarmar är något som återkommer under historiens lopp. Så sent som på 1700-talet tillverkades kondomer av tarmar i Frankrike, som sen exporterades till olika delar av Europa.
4. Casanova

Foto: Kelly Galbraith, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons
Casanova var en kvinnotjusare som levde på 1700-talet. Enligt sina egna biografier ägnade han sig åt sexuella utsvävningar och han fick in pengar bland annat från kvinnorna, från spelande och spioneri.
Han var en omryktad man på många sätt och det sägs att han använde kondomer för att skydda både sig själv och de kvinnor han hade kontakt med.
5. Syfilis

En av de största anledningarna till att kondomer användes på 1700-talet var rädslan för syfilis – en hemsk och sexuellt överförbar sjukdom som man också kunde dö av.
Med tiden har medicinerna blivit bättre och sjukdomen mildare, men på den tiden var det en sjukdom många med rätta kände skräck för.
6. Gummikondomen
Gummikondomen togs fram och lanserades av Thomas Hancock och Charles Goodyear, 1844. Materialet som användes då var rågummi, som var det smidigaste materialet som använts.
På 1930-talet kom kondomer i latexgummi, som var tunnare och fungerade ännu bättre. I och med att latexkondomen kom började kondomen spridas över världen.
7. Med en fransk touch
New York Times publicerade den första tidningsreklamen för kondomer 1861, och de kallades då ”Dr. Power’s French Preventatives”, vilket berodde på att Frankrike var ett land där man tidigt tillverkade och exporterade kondomer.
I England kallades kondomerna för ”French letters”, vilket kan ha samma orsak. I Frankrike valde man istället att kalla dem för ”capote anglaise”, vilket betyder ungefär ”engelsk regnrock” eller ”engelskt överdrag”.
Att fransmän inte var lika pigga på att förknippa kondomer med Frankrike som människor i USA och England var beror sannolikt på att man tänkt på kondomer som något syndigt, och som en del av ett syndigt liv.
8. Ordets ursprung
Det finns en myt som säger att ordet kondom kommer från en person som hette Condom i efternamn (i vissa versioner är stavningen Quondam). Han ska ha varit läkare och försett kung Karl II som härskade över England och Skottland med skydd.
Anledningen ska ha varit att kungen inte skulle riskera att drabbas av sjukdomar när han gick till prostituerade. Det är väldigt tveksamt om myten har något med verkligheten att göra, och om den har den måste kondomerna ha varit av dålig kvalitet. Karl II hade åtminstone fjorton barn utanför äktenskapet.
Den tråkiga sanningen är att man inte vet var ordet kommer ifrån och varför kondomer började kallas för just kondomer.
9. Motstånd mot kondomer
Det fanns ett starkt motstånd mot kondomer, eftersom man inte tyckte att människor skulle ha sex bara för njutningens skull.
Sex skulle ske inom äktenskapet och med syftet att avla barn. Att kondomer kunde tillverkas och säljas sågs som något som uppmuntrade ett omoraliskt liv.
10. Förbud i Sverige
I Sverige fanns det en lag som sa att preventivmedel var tillåtna, men att det var förbjudet att informera om dem.
Lagen försvann inte förrän 1938. Det kunde ske efter att journalisten Elise Ottesen-Jensen tillsammans med en grupp radikala läkare jobbat hårt för att en förändring skulle ske.
11. Apotek med plikt att sälja kondomer
När det slutade vara förbjudet att informera och upplysa om kondomer började de säljas hos frisörer, på bensinstationer, i tobaksaffärer, och på andra ställen där människor lätt kunde få tag på dem.
Det fungerade ett tag, men sen infördes stränga regler kring hygien och hur preventivmedlen skulle förvaras inför försäljningen.
Många små butiker kunde inte leva upp till kraven och fick sluta sälja kondomer och andra preventivmedel. Istället blev apoteken från 1947 och framåt skyldiga att ha bland annat kondomer i sitt sortiment.
12. Kvinnliga kondomer?
Visste du att det finns en version av kondomer som är gjorda för att kvinnor ska kunna använda dem? De är bredare, men är annars väldigt lika de vanliga kondomerna.
Kondomer för kvinnor kallas för femidom och förs in i slidan. Den skyddar på samma sätt som de vanliga kondomerna, men har aldrig riktigt slagit igenom.
13. Du kan vara allergisk
Något inte alla vet är att det går att vara allergisk mot kondomer. De görs idag av latex, vilket inte alla tål. De symptom man kan få vid allergi är bland annat röda utslag som kan vara mycket irriterande.
Det som är bra är att det finns alternativ. Även om latex idag är det vanligaste materialet finns det också kondomer i plast som går att använda om man inte tål latex.
14. En kondom i näsan?
Förutom att använda kondomer som preventivmedel kan de användas på olika sätt för nöjes skull. Det finns en mängd olika partytrick där kondomer ingår.
Ett exempel är tricket att stoppa in en kondom i näsan och dra ut den genom munnen. Det är ett trick som trollkarlen Carl-Einar Häckner gjorde i tv i början av 1990-talet och som gjorde både honom och tricket kända för allmänheten.
Ett annat partytrick innebär att en kondom sätts på huvudet och dras ner över ansiktet så att den kommer nedanför näsan. Sen blåser personen upp den som en ballong genom luft från näsan. Det går också att blåsa upp kondomer som ballonger på vanligt sätt och sen till exempel forma dem till ballongdjur.
15. Tänk på bäst före-datumet
För att en kondom ska fungera bra behöver den vara relativt ny. Kondomer som är gamla kan bli torra och lättare gå sönder, vilket gör att de inte skyddar. För att du ska kunna veta om en kondom är okej att använda finns det bäst före-datum på alla förpackningar.
16. De skyddar inte till 100%
Kondomer ses som ett säkert skydd – och det är ett av de bästa som finns på marknaden. Däremot finns det inga skydd som skyddar till 100%. Kondomer skyddar till 98%, när du använder dem på rätt sätt. Det finns alltså en liten risk både för graviditet och könssjukdomar även när du använder en kondom.
17. Hur många kondomer säljs egentligen?
Det säljs ungefär 18 miljoner kondomer per år i Sverige.
I världen produceras och säljs över 5 miljarder kondomer per år.
18. Är kondomer dåliga för miljön?
I Sverige finns det ett miljökrav som tillverkare måste uppfylla, och kondomer är nedbrytbara även om det är oklart hur lång tid det egentligen tar för en kondom att brytas ner. Det rätta sättet att slänga en kondom är i soporna.
Slängs de i naturen finns det alltid risk för att djur skadas, och om de spolas ner i toaletten kan de av misstag bli fyllda av vatten och orsaka stopp. De kan också orsaka problem i vattenreningsverk.
Det används en del tillsatser vid tillverkningen av kondomer, men eftersom det är hemligt vilka tillsatser som används är det svårt att avgöra vad de kan ha för påverkan på miljön eller klimatet.