Svt släppte en dokumentärfilm 2021 om den nya betaltjänsten och sociala medieplattformen OnlyFans. Vi hade lite blandade känslor efter dokumentären, som på det stora hela är väldigt sevärd. Det här är vår recension av Pornfluencers!

Innehåll
Vad handlar filmen om?
Filmen är dels en djupdykning i vad OnlyFans är för något och vad bakgrunden till hemsidan och fenomenet är. Därutöver får vi i dokumentären följa ett antal personer som har en koppling till OnlyFans på ett eller annat sätt.
En av dessa personer är Amanda Bredén som är en av de svenskar som lyckats allra bäst på OnlyFans. Hon producerar innehåll tillsammans med sin man Max, som fans runt om i världen betalar för att ta del av varje månad. Vi får följa med i hennes vardag och höra hennes historia kring sitt yrke, sin bakgrund och hennes tankar kring hela fenomenet.
Kring detta får vi höra en mängd olika samtidskommentatorer säga sin åsikt. Det är både kritiska röster som lyfts fram som menar att det handlar om prostitution och att unga kvinnor blir utnyttjade, samt positiva röster som menar att OnlyFans ger kvinnor makten att tjäna sina egna pengar på sina villkor. Det är tydligt att åsikterna kring OnlyFans går isär även bland unga kulturspanare som jobbar inom nöjesmedia.
Det är mycket fokus på Sverige och de svenskar som håller på med OnlyFans, men det pratas även om utländska personer. Bland annat fenomen som att världsstjärnor som Beyonce nämner OnlyFans i sin musik och att Cardi B, Blac Chyna och andra stora namn är aktiva på plattformen.
Var kan man se Pornfluencers?
Filmen pornfluencers går att se på Svt Play. Den är producerad av SVT Edit som gör kortare dokumentärer, ofta om aktuella samhällsfrågor och popkulturella fenomen.
Är Pornfluencers en bra film? – Vårt omdöme
Filmen är definitivt sevärd och vi kan absolut rekommendera att lägga en halvtimme på att se den. Det är intressant att se hur en vanlig svensk tjej som Amanda Bredén lyckats bli så pass populär och tjäna stora pengar på OnlyFans.
Samtidigt är det viktigt att lyfta fram baksidan av branschen, vilket Svt även gör i dokumentären. Ju längre in i filmen vi kommer, desto mer negativt låter tongångarna i filmen kring OnlyFans. Många kritiska röster uttalar sig om att kvinnor blir utnyttjade, att man säljer en dröm och att det är jämförbart med regelrätt prostitution och hallickverksamhet.
Det är främst detta som skaver lite när vi ser dokumentären. Det framstår mer och mer, ju längre vi tittar, som att det finns en tydlig agenda med filmen. Det känns som att producenten vill få oss att känna att OnlyFans enbart är av ondo och att det finns ett djupt mörker bakom hela fenomenet.
Missförstå oss rätt, det är självklart att den negativa aspekten av detta måste lyftas. Det finns förmodligen många unga, framförallt tjejer, som upplever OnlyFans som en lätt väg till snabba pengar. Det kan snabbt leda till besvikelse och förmodligen en stor mängd ånger för de som publicerat innehåll som gick längre än de egentligen är bekväma med.
Som Amanda Bredén säger i filmen så kräver yrket som ”pornfluencer” en stor mängd skinn på näsan. Du riskerar att bli dömd, uthängd, förtalad och så vidare. Det är förmodligen många unga personer som skulle må dåligt över det. Men samtidigt är det rimligt att låta folk ta sina egna beslut.
Viljan att skydda människor från sina egna beslut känns som en infantilisering över vuxnas förmåga till eget kritiskt tänkande. Just därför är vi lite kluvna efter att ha sett filmen. Har SVT Edit en agenda, eller press från sig från Svt, att framställa OnlyFans negativt? Eller landar det bara så av misstag?
Oavsett vilket så gillar vi filmen och rekommenderar den definitivt. Det är en modern djupdykning i en kultur kring vuxenunderhållning och sexualitet som förändras i rasande takt. Filmen är intressant både för den som bara vill hänga med i samtiden och för den som har ett särskilt intresse kring OnlyFans eller liknande.
Sammanfattning
Vi gillade filmen Pornfluencers. Den ger inblick i hur vardagen kan se ut för influencers som försörjer sig på OnlyFans. Den lyfter fram både positivt och negativt om branschen, även om vi kände att kritiken var något ensidig i andra hälften av filmen.
OnlyFans är definitivt inte för alla, men fenomenet är förmodligen här för att stanna och det ska blir intressant att se var det tar vägen i framtiden.