Hur många sexpartners är normalt att ha 2024: Folkets sexvanor


Bara för att vara tydliga här: vi lägger ingen värdering i hur många partners någon väljer att ha, eller har haft. Vårt mål är bara att svara på en vanligt förekommande fråga. I den här artikeln reder vi ut hur många sexpartners som är ”normalt” att ha, eller vad som är vanligt eller rimligt.

Du kanske även vill läsa om hur många procent av kvinnor som tittar på porr!

Kvinna och mans fötter i sängen

Hur många sexpartners har svensken haft i genomsnitt?

Tips! Om du vill krydda till sexlivet med spännande underkläder, leksaker eller massageoljor så kolla in några av våra favoritbutiker för vuxna:

Enligt en undersökning av Inizio från 2018 så har den genomsnittliga svensken haft 15,3 sexpartners. Det svaret bygger på svar från 3476 intervjuer som gjordes sommaren 2018 på en sammansatt grupp som ska representera allmänheten över 16 år.

I en annan undersökning som redovisas av Aftonbladet kan vi se att år 2013 så hade kvinnor i genomsnitt haft 11,7 sexpartners, medan män hade haft 14,7. Det är dock grova genomsnitt som inte tar hänsyn i de stora skillnaderna som finns mellan till exempel ålder och sexuell läggning.

I forskningsrapporten Sex i Sverige framgår mer detaljerade data. Till exempel att statistiken för män till viss del är så hög på grund av att en minoritet av homosexuella män har fler partners än genomsnittet. Vissa homosexuella män i undersökningen hade haft så många som flera hundra sexuella kontakter. En annan faktor som påverkar männens resultat är att män oftare har sex utomlands än kvinnor. De utländska kvinnorna kommer inte med i svensk statistik.

Det finns även andra faktorer som gör att det inte alltid fullt ut går att lita på intervjusvar kring sexfrågor. Det finns till exempel forskning som antyder att kvinnor oftare talar osanning om antalet partners.

För att se om siffrorna i Sverige är trovärdiga kan vi jämföra dem med några undersökningar som gjorts i andra länder.

Hur många sexpartners har folk i USA?

Enligt en undersökning av den amerikanska folkhälsomyndigheten (CDC) från 2002 hade män i genomsnitt haft 6,7 sexualpartners och kvinnor 4,2. Underlaget byggde på intervjuer med 12 571 män och kvinnor mellan 15 och 44 år.

Studien har sedan följts upp flera gånger mellan 2006-2010 och 2011-2015 med snarlika resultat.

Hur många sexpartners har folk i snitt runt om i världen?

På statistiksajten Statista finns det en hel del intressant information att ta del av. Deras sammanställning av genomsnittet för antal sexpartners når talet 9 som det globala genomsnittet. Enligt deras data var Turkiet, Australien och Nya Zeeland de länder där folk i genomsnitt hade flest partners.

Här i Norden, i Sverige, Finland och Norge hamnade vi ganska högt och svenskarna hade enligt den statistiken haft 11,8 sexpartners i genomsnitt. Inte långt ifrån det resultat som Inizios studie visade. Här ett urval av länderna i den sammanställningen:

LandGenomsnittligt antal sexpartners (*data från 2005)
Hela världen9
Turkiet 14,5
Australien13,3
Nya Zeeland13,2
Finland12,4
Norge12,1
Sverige11,8
Thailand 10,6
Frankrike8,1
Kina3,1

Hur många är det normalt att ha legat med?

Vad som är normalt tycks skilja sig från generation till generation. Det är tydligt till exempel i Aftonbladets undersökning som vi tog upp tidigare, att antalet sexpartners för olika åldersgrupper ökat kraftigt mellan åren då frågan undersökts 1967, 1996 och 2013. Alla åldersgrupper hade betydligt fler sexpartners 2013.

Det globala genomsnittet ligger någonstans runt 9, men det innebär inte att detta ska betraktas som normalt. Det finns oerhört många faktorer som spelar in och avgör vad som är en rimlig siffra för den enskilda individen. I konservativa kulturer eller är antalet partners förmodligen betydligt lägre, än i en kultur och livsstil med nätdejtande och frekvent klubbmingel.

Vad är det som påverkar hur många sexpartners man har?

Några av de faktorer som skiljer antalet sexpartners mellan olika personer är förmodligen:

 • Kultur och religion.
 • Föräldrar, släktingar och omgivningens attityd till sex.
 • Vilket år du är född.
 • Möjligheten att hitta en partner.
 • En amerikansk studie pekar på att åldern vid första samlaget spelar stor roll för framtida antal sexpartners. Ju tidigare debut, desto fler partners visade resultatet.

Vilket antal sexpartners är egentligen rimligt?

Hittills har vi tittat på data från utvalda studier för att få någon sorts känsla för vad som kan klassas som normalt, enligt statistik. Låt oss gå över till att bli lite mer personliga.

Vilket antal sexpartners som är rimligt att ha är högst individuellt. För den som föredrar, eller råkar hamna i längre monogama förhållanden kommer antalet sexpartners att bli ganska lågt. För den som istället hellre träffar nya för kortare perioder inriktade på sex (one night stands, öppna förhållanden osv.) kommer antalet tillfälliga partners att bli betydligt högre.

Av de undersökningar som gjorts i Sverige är det tydligt att vi har en ganska avslappnad attityd till sex. Vi är inte så konservativa och dömande, vilket vi faktiskt kan tycka är skönt. Vi har tagit oss förbi den tid då sex var något skamligt eller tabubelagt.

Det enda rimliga förhållningssättet till sex enligt oss är att det är okej så länge:

 • Det sker mellan personer i byxmyndig ålder.
 • Samtycke finns från alla parter.
 • Det är säkert.
 • Det leder till njutning.

Låt oss ta några räkneexempel för att se vad som skulle kunna vara rimligt:

Exempel 1. Person dejtar under en tid mellan 16–24 års ålder och ingår i 3 längre förhållanden. Däremellan inträffar 5-10 sexträffar med tillfälliga partners. Efter detta ingår personen giftemål och förblir monogam resten av livet. Totalt antal sexpartners: 9–14

Exempel 2. Person ägnar åren 16–30 med att festa och njuter av tillfälliga sexuella kontakter i snitt varannan helg. Det är klubbar, dejtingappar och vanliga ragg som ofta leder till kortvariga förhållanden med sex i fokus. Därefter ingår personen lite mer stadigvarande relationer, men slår sig aldrig riktigt till ro utan fortsätter dejta, i lite långsammare takt många år framåt. Totalt antal sexpartners: 350–500

Poängen här är att båda dessa exempel, och allt där emellan, är rimligt. Allt beror på vad du är för person, vad du är ute efter och vad du får ut av sexet. Vissa drivs av jakten på nya möten, medan andra njuter mest då sex sker med en stadig partner. Det finns inget rätt och fel här. Vad som är ett rimligt antal sexpartners beror helt på dig och din unika livssituation.

Sammanfattning

 • I Sverige verkar det genomsnittliga antalet sexpartners vara omkring 11–15.
 • Vi ligger ganska högt upp i förhållande till resten av världen där snittet är cirka 9.
 • Det finns en trend att nyare generationer tenderar att ha fler sexpartners.
 • Det finns många faktorer som påverkar hur många sexpartners folk har, såsom kultur, religion, familjens åsikter, vilken generation du tillhör och vid vilken ålder din sexdebut sker.
 • Det finns inget ”normalt” eller ”rimligt” antal partners. Så länge det sker i samtycke där alla inblandade har åldern inne bör vi inte moralisera över hur många någon har sex med.

*Data till tabell inhämtad från Statista.


Du kanske även vill läsa vår artikel om knipkulor och hur knipträning kan förbättra din sexuella hälsa!

Alexandra Gustafsson

Jag är en av grundarna till Njutningsguiden.se och jag drivs av min omättbara hunger efter nya erfarenheter. Konstant nyfiken och lever efter mottot att livet är till för att njutas av.

Senaste inlägg