Gillar tjejer att suga? Kvinnors inställning till att ge oralsex


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Låt oss börja med att konstatera att detta är en högst individuell fråga. Personligen kan jag avslöja att givandet av oralsex är minst en lika stor njutning som att ta emot. Men i den här artikeln ska vi inte prata om mig, utan titta på undersökningar som finns kring kvinnors sexvanor och försöka svara på frågan: Tycker tjejer om att ge oralsex? I slutet av artikeln har vi med en egen liten undersökning som vi gjorde med 10 svenska kvinnor, missa inte den!

Kvinna suger på en banan för att illustrera oralsex

Universitetsstudenter i Kanadas inställning till oralsex

En vetenskaplig studie genomfördes där man frågade cirka 1500 studenter på universitet i Kanada om deras inställning till oralsex. Efter undersökningen hade man fått in 899 svar som kom med i studien, från 387 män och 512 kvinnor i åldrarna 18–24.

Resultaten visade att 73,4% av männen och 69,9% av kvinnorna hade haft oralsex i någon form under den senaste sexuella aktiviteten. Sedan delade man upp aktiviteterna i fyra grupper:

 • De som gav men inte tog emot oralsex.
 • De som tog emot men inte gav oralsex.
 • De som både tog emot och gav oralsex.
 • De som varken tog emot eller gav oralsex.

Den största utmärkande skillnaden mellan män och kvinnor här var att män oftare tillhörde kategorin som tog emot men inte gav oralsex, och kvinnor oftare gav utan att ta emot oralsex.

I undersökningen frågade man även deltagarna om deras inställning till att ge och ta emot oralsex. En klar majoritet av båda könen (80–90%) uppgav att det är antingen väldigt njutbart eller någorlunda njutbart att ge oralsex.

Även att ta emot oralsex svarade en klar majoritet (över 95%) av både män och kvinnor att det är antingen mycket njutbart eller någorlunda njutbart att göra.

Den största skillnaden var att fler kvinnor uttryckligen svarade att det är antingen inte särskilt njutbart, eller inte alls njutbart, att ge oralsex. Totalt lite drygt 17% av kvinnorna gillade inte att ge oralsex, jämfört med cirka 7% av männen.

Utöver dessa frågor undersöktes också deltagarnas inställning till oralsex baserat på vilken typ av sexuellt umgänge det rörde sig om, till exempel: tillfällig date, stadigt dejtande eller fast förhållande. Samtliga deltagare menade att oralsex var mer njutningsfullt i fasta förhållanden.

En slutsats av undersökningen skulle kunna vara att både män och kvinnor överlag verkar uppskatta både att ge och ta emot oralsex. Något fler kvinnor ogillar att ge oralsex, men är ändå de som oftare utför oralsex utan att själva ta emot.

Att kvinnor något oftare gör saker som de inte vill kan vi även se i en svensk undersökning som gjordes av Folkhälsomyndigheten. Där svarade cirka 4% av kvinnorna, jämfört med bara 1% av männen att de någon gång haft sex fast de egentligen inte ville. Undersökningen baserades på en väldigt stor grupp deltagare med över 50 000 personer i åldrarna 16–84. Samtidigt konstaterades i studien att en majoritet av både kvinnor och män var nöjda med sitt sexliv, och en betydande majoritet av båda könen ansåg att sex är viktigt.

Oralsexvanor hos äldre

I en amerikansk vetenskaplig studie undersökte man hur oralsex påverkar relationen och välmåendet hos äldre par. Man analyserade 884 äldre par för att se vilka slutsatser man kunde dra mellan förekomsten av oralsex och deras allmänna lycka och psykiska välmående.

Slutsatserna i studien var att de par som oftare hade oralsex, hade en högre kvalitet på förhållandet. Extra tydligt var det hos de män som gav oralsex till sin partner. Både kvinnor och män uppskattade att ta emot oralsex, men kvinnor upplevde allra störst positiv effekt när de upplevde att sin partner var nöjd. Det innebär också att när männen fick ge oralsex, blev de nöjda, vilket också höjde kvinnornas nivå av välmående.

I studien så resonerar författarna om anledningar till detta och menar att det kan ha att göra med traditionella förväntningar mellan könen. Kvinnor förväntas traditionellt vara lite mer till lags, lite mer undergivna, och männen lite mer dominanta. Därför är många kvinnor mer måna om att se till att deras partner är nöjd, än att själva söker efter njutning.

Tidningen Esquires undersökning

Den internationella tidskriften för män, Esquire, gjorde en undersökning där man frågade 10 000 amerikanska kvinnor med en genomsnittsålder på 27,6 år, en mängd olika frågor. Det var ett brett spann av frågor kring alltifrån ekonomi till politiska åsikter, samt några sexrelaterade. En sådan fråga var ”hur känner du kring att ge oralsex?”. Av kvinnorna svarade:

 • 30% – Jag älskar det.
 • 46% – Jag gillar det för att han gillar det.
 • 19% – Jag gör det, men jag gillar det inte.
 • 5% – Jag vägrar göra det.

Vår egen undersökning: gillar tjejer att suga kuk?

Tips! Om du vill ha förslag på hur du kan göra oralsexet lite mer spännande, kolla in den här lilla guiden med roliga leksaker hos Mshop!

Vi på Njutningsguiden har gjort en egen liten undersökning för att höra vad kvinnor anser om att ge oralsex, och även varför de gillar eller ogillar det. Det är ingen vetenskaplig undersökning, utan bygger endast på ett par enkla frågor riktade till några av våra bekanta, samt några av våra läsare. Vi frågade tio heterosexuella kvinnor i åldrarna 20 – 47 år om deras attityd till oralsex. Detta är frågorna och resultaten:

Fråga 1: Gillar du att ge oralsex?

Svar:Ja, mycketJa, liteNej, inte så mycketNej, inte alls
Antal:6211

Fråga 2: Hur ofta ger du oralsex?

Svar:1-7 gånger i veckanMer sällan än 1 gång i veckanMer sällan än 1 gång i månadenAldrig
Antal:5311

Fråga 3: Har du någon gång utfört oralsex på första dejten / one night stand?

Svar:Ja, en gång.Ja, flera gånger.Aldrig
Antal:271

Fråga 4: Har du någon gång utfört oralsex i ett fast förhållande?

Svar:Ja, en gång.Ja, flera gånger.Aldrig
Antal:0100

Fråga 5: Varför gillar / ogillar du att ge oralsex?

Kommentar:
”Gillar, för att det är upphetsande att se partnern njuta.”
”Gillar allt med det, smaken, känslan, blir själv kåt av det.”
”Känner mig sexig när jag suger av honom och älskar att höra hur han njuter.”
”Det är ett härligt förspel och jag blir själv upphetsad av det.”
”Älskar att både få och ge med min kille.”
”Har alltid älskat att göra det, gillar att ha kontroll över hans njutning, och retas med mera.”
”Jag tänder på att vara lite undergiven och till exempel sitta på knä framför honom.”
”Tycker det är okej, men ser det mest som ett förspel innan sexakten.”
”Tycker inte om det så mycket, men gör det för min partners skull ibland.”
”Gillar inte. Tycker inte om smaken, får lätt kräkreflexer och ogillar att känna mig undergiven.”

Slutsatser

Av de olika studierna, vår egen undersökning och rent personliga erfarenheter bland bekanta kan vi helt klart säga att attityderna till att ge en avsugning varierar. Det finns dock vissa tydliga tendenser som återkommer:

 • De flesta kvinnor är villiga att ge oralsex. Majoriteten gillar det, några älskar det.
 • En ganska stor andel kvinnor kan tänka sig att ge oralsex, även om de inte är sådär jätteförtjusta i det. De gör det för partnerns skull, eller för att de känner att de borde.
 • Ett fåtal kvinnor ogillar helt och hållet att utföra oralsex.

Om du vill veta mer om kvinnors beteende när det gäller sex, kanske du vill läsa om hur stor andel kvinnor som tittar på porr, eller vilken typ av porr tjejer gillar!

Alexandra Gustafsson

Jag är en av grundarna till Njutningsguiden.se och jag drivs av min omättbara hunger efter nya erfarenheter. Konstant nyfiken och lever efter mottot att livet är till för att njutas av.

Senaste inlägg